هابیل خاوری، کارشناس بازارهای مالی در ابتدا به تحرکات مثبت امروز اشاره کرد و گفت: به این تحرکات مثبت امروز در بعضی از نمادها نباید دل خوش کرد. البته شاید سبب کاهش هیجانات شود اما مادامی که بسته حمایتی برای فعالان بازار تدوین نشود، این کاهش هیجانات مقطعی خواهد بود. لازم به ذکر است که بازار سهام فخاوری در خصوص حمایتهای صندوق توسعه و ایجاد رنج مثبت در نمادهای شاخصساز ادامه داد: هر منبعی که صندوقهای توسعه و تثبیت و برخی حقوقیها در این چند روزه وارد بازار کردند، جز هدر رفت منابع خروجی دیگری نخواهد داشت. چرا که با وجود ریسکهای سیستماتیک و دامنه نوسان محدود، رنج مثبت صرفا سبب خروج پول بیشتری میشود. در بازاری فعالیت داریم که تحلیل و تحلیلگر رنگ باخته و به جای بررسی صورتهای مالی و طرحهای توسعهای، تمام گفتهها حول مسائل سیاسی و کلان اقتصادی میچرخد. واضحا در چنین بازار ناکارایی، باید همین متغیرهای سیاسی و کلان اقتصادی دسخوش تغییراتی شوند تا بارقههای امید برای رشد بازار منعکس شود. اما آیا درحال حاضر تنشها و نرخ بهره کاهش یافته است؟
هابیل خاوری به ایرادات بدنه سازمان نیز اشاره کرد و گفت: فارغ از مسائلی که اشاره شد، سازمان بورس نیز برای حمایت از بازار هیچ اقدامی انجام نداده است. به عنوان مثال در معاملات امروز، ۵۴ درصد از فروش امروز نماد فولاد را حقوقیها تشکیل دادند. این یعنی از یک سو صندوق تثبیت درصدد حمایت از بازار برآمده و از سوی دیگر حقوقیها به دنبال ذخیره کردن سود و فرار از بازار هستند. سازمان بورس به سادگی میتوانست حقوقیها را از فروش منع کند. همچنین، به جای تحدید دامنه نوسان، حجم مبنا را به اندازه شناوری نمادها قرار میدادند. این کار سبب تخلیه هیجانات کاذب بازار در کوتاه ترین زمان میشد و سهامداران فعال در بازار به معامله گری عادی خود ادامه میدادند. از سوی دیگر، دکتر صیدی مدعی تعامل همه جانبه با تیم اقتصادی دولت در خصوص لایحه بودجه است، اما چرا از برنامههای خود یا خروجی جلسه هیچ نامهی سرگشادهای به بیرون درز نکرده است؟
خاوری عدم شفافیت در بازار را مشکل دیگری برای بازار دانست و گفت: علاوه بر این که اقدامات رئیس سازمان میتواند در فضای شفافتری دنبال شود، بازهم شاهد عدم تقارن اطلاعاتی در بازار بودیم. روز قبل از حمله موشکی ایران به اسرائیل، تحرکات بسیار مشکوکی روی تابلو ایجاد شد و خروج پول سنگینی نیز رخ داد. صیدی در راستای ارتقا شفافیت، بازگشت اعتماد به بازار و حتی با نگاه ملی، باید کدهای فروشنده را شناسایی و معرفی کند. باید مشخص شود که چه اشخاصی از مسائل امنیتی ایران نیز زودتر از سایرین خبردار میشوند. مسئلهای که هم از بعد امنیتی حائز اهمیت است و هم شاهد بازاری به مثابه اردیبهشت ۱۴۰۲ نخواهیم بود.
این کارشناس بازار سرمایه در آخر به جمعبندی سخنان خود پرداخت و خاطر نشان کرد: ریسکهای سیستماتیک و مسائل کلان اقتصادی سبب میشوند که معاملهگران کوتاه مدتی از بازار خارج شوند. حتی در چنین وضعیتی هیچ پول جدیدی روانه بازار نخواهد شد. از سوی دیگر حقوقیهایی که بعضا کارمزد صفر و پورسانت مدیریت از ابزارهای در اختیار آنها است، حتی در صورت حمایتهای صندوق توسعه به سادگی میتوانند از این بازار نوسان گیری کنند. واضحا با چنین شرایطی، نمیتوان به آینده بازار خوشبین بود.قط فولاد و فملی و شستا نیست که منابع صندوقها برای حمایت از این شرکتها و در راستای شاخصسازی فعال شوند. اگر به کلیت بازار نگاه کنیم جز ضرر و زیان، چیزی نمیتوان یافت.
;