تغییر جایگاه دلار
بهطور معمول افت ارزش دلار آمریکا به بهبود تجارت و تابآوری اقتصاد جهانی کمک کرده است و همچنین ناترازی تجاری میان کشورها را به سمت تعادل سوق داده است. با این وجود به نظر میرسد کاهش ارزش اخیر دلار آمریکا به دلیل پاندمی کرونا تاثیرات سابق خود را نداشته باشد. تاثیر جدید کاهش ارزش دلار از سویی بهدلیل حرکت متضاد ارزش میان ارزهای مختلف جهانی و از سوی دیگر بهدلیل شرایط خاص اقتصاد جهان است که سبب شده است تا اقتصاد جهانی نتواند خود را با کاهش اخیر ارزش دلار وفق دهد. از آغاز ماه ژوئن دلار دچار روندی نزولی شده است؛ دلیل اصلی این موضوع تغییر نگاه سرمایهگذاران به دلار از یک پناهگاه جهانی به یک ارز پر ریسک بوده است. ارزش شاخص دلار از ماه آوریل یعنی زمان به اوج رسیدن بحران کرونا تا کنون بیش از ۹درصد کاهش پیدا کرده است. براساس نظر بسیاری از تحلیلگران ارزهای جهانی، دلایل نگهداری دلار به سرعت در حال کاهش است. در حقیقت کاهش سریع و قاطع نرخ بهره توسط فدرال رزرو سبب از بین رفتن جایگاه دلار و ارزهای اقتصادهای توسعه یافته دیگر شده است؛ سیاستی که در واکنش به بحران اقتصادی ناشی از همهگیری کرونا وضع شد.
ناکامی دلار؛ امیدواری به یورو
در حالی که دولت ایالاتمتحده در به کنترل درآوردن همهگیری کرونا ناکام مانده است، کشورهای اروپایی بزرگ و کشورهای آسیایی توانستند تا این ویروس را بهصورت نسبی تحت کنترل خود درآورند. از سوی دیگر تصویب بسته بیسابقه ۷۵۰ میلیارد یورویی برای ریکاوری اقتصاد اروپا و همچنین موفقیت نسبی کشورهای این حوزه در کنترل کرونا، سبب شده است تا امیدواریهای زیادی درباره چشمانداز اقتصادی این حوزه و همچنین راجع به یورو به وجود بیاید. آرون هِرد مدیر ارشد در State Street Global Advisors در این باره عنوان کرد: دلار وارد یک روند نزولی شده است. شاید این روند نزولی طی هفتههای آینده اتفاق نیفتد اما پیشبینی میشود که ارزش دلار طی ۵ سال آینده ۱۵ تا ۲۰ درصد در برابر سبدی از ارزهای رقیب کاهش پیدا کند. تحلیلگران جیپیمورگان نیز در این باره اعلام کردهاند که رشد نسبی اقتصادی میتواند محرک اصلی ارزش دلار باشد؛ اما تعداد مبتلایان زیاد به کرونا در این کشور در کنار چشمانداز اقتصادی هنوز هم بهعنوان پایینکشنده ارزش دلار عمل خواهند کرد.
در میان اقتصادهای توسعهیافته، کاهش ارزش دلار تا زمانی که تبدیل به یک روند دائمی نشود، میتواند تاثیرات مثبت جهانی نیز در پی داشته باشد. برای سالهای طولانی آمریکا کسری تجاری پایداری داشته است و کاهش ارزش دلار میتواند موجب افزایش صادرات آمریکا شود و از طرفی با گرانتر شدن کالاهای وارداتی از اقتصادهای توسعهیافته، به تعادل تراز تجاری این کشور بینجامد