جنگ روایت ها‌ از مذاکرات برجامی

 

اقتصادآنلاین - پرستو بهرامی راد؛ متن پیشنهادی اتحادیه اروپا میان تهران و واشنگتن در حال پاس‌کاری است. پس از گذشت بیش از یک هفته آمریکا بالاخره پاسخ خود را به پاسخ ایران داد. بعد از دریافت این پاسخ ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه ایران اعلام کرد که پاسخ آمریکا را مورد بررسی قرار خواهیم داد. از سوی دیگر به نوشته یک رسانه آمریکایی پس از پاسخ آمریکا به جوابیه ایران قرار است مجدداً دیپلمات‌های ایران، ۱+۴ و آمریکا برای گفت‌وگوهای فنی به وین بازگردند. در این مدت شاهد اخبار ضد و نقیض در خصوص روند مذاکرات و متن توافق احتمالی هستیم. از سوی دیگر مقامات کشورهای ۱+۵ و تهران در خصوص روند مذاکرات به کلی ‎گویی روی آورده‌اند. در واقع جنگ روایت‌‎ها در رسانه‎‌ها ادامه دارد و اصل مذاکرات به پشت درهای بسته کشیده شده است. 

همزمان شاهد اتفاقاتی در منطقه و واشنگتن هستیم که بسیاری این رخدادها را در مسیر روند مذاکرات تعریف می‌کنند. 

حمله به مواضع ایران در سوریه!

چندی قبل رسانه‌های آمریکا از حمله نظامیان این کشور به اماکنی منتسب به ایران در شرق سوریه خبردادند. ادعایی که ساعاتی بعد توسط تهران تکذیب شد. 

 
 

در طول روزهای گذشته خبرهایی از حملات پهپادی به مواضعی در خاک سوریه که نیروهای آمریکا در آن مستقر هستند منتشر شده‌ که ارتش آمریکا مدعی است که در واکنش به این حملات در سرزمین‌های بیابانی دیرالزور در شرق سوریه حملاتی را انجام داده است. 

به نظر می‌رسد حملات آمریکا با خسارت محدود برای تلافی انجام می‌شود. همچنین تاثیری بر مذاکرات جاری هسته‌ای با ایران ندارد. نیرو‌های آمریکایی مراقب هستند که هزینه و خسارات را افزایش ندهند که این امر نیز نشان می‌دهد اقدامات اخیر بیش‌تر به سیاست داخلی آمریکا مربوط می‌شود. در واقع واشنگتن بهترین راه را در احیای برجام می‎‌داند. در این روزهای حساس برای پرونده برجام نیز خواهان ایجاد تنش جدید با ایران نیست. 

تکاپوی مقامات اسرائیل برای زدن زیر میز برجام

در حالی که به نظر می‌رسد مذاکرات احیای برجام به توافق نزدیک شده است. مقامات اسرائیلی به تکاپو افتاده‌‎اند که میز مذاکرات برجامی را با شکست روبرو کنند. بنی گانتز، وزیر جنگ اسراییل برای گفت‌وگو با مقام‌های آمریکایی به واشنگتن سفر می‌کند. از سوی دیگر یاییر لاپید، نخست‌وزیر اسرائیل در سخنانی بار دیگر علیه برجام لفاظی و تأکید کرد که با این توافق مخالف است. لاپید بدون انتقاد مستقیم از آمریکا گفت که با واشنگتن درباره تمام موضوع‌های مطرح گفت‌وگویی باز داریم. همچنین دیوید بارنیا، رییس موساد در ادامه تحرکات مقامات این رژیم علیه مذاکرات برجامی، توافق احتمالی با ایران را بر اساس «دروغ» و «فاجعه راهبردی» برای اسرائیل خواند.

در حقیقت اسرائیلی‌ها از مخالفین سرسخت پرونده برجام هستند. این بار نیز نگران بازگشت آمریکا به برجام شده‌اند و سعی دارند به هر نحوی زیر میز مذاکرات بزنند.

پرونده احیای برجام روزهای حساسی را می‎‌گذراند. هنوز مشخص نیست که قطاری که یک سال و شش ماه پیش از وین شروع به حرکت کرد آیا به عکس یادگاری در هتل کوبورگ می‌‎رسد یا خیر؟

روز بیست و پنجم مذاکرات

ساعت ۲۲:۳۰

آژانس:‌ ایران غنی سازی اورانیوم با یک آبشار IR-۶ را در نطنز آغاز کرده است

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در تازه‌ترین گزارش خود درباره فعالیت‌های هسته‌ای ایران خبر داد که ایران غنی سازی اورانیوم در یکی از سه آبشار سانتریفیوژهای پیشرفته IR-6‌را که اخیر در سایت هسته‌ای نطنز نصب کرده بود، آغاز کرده است.

 آژانس بین‌المللی انرژی اتمی 12 مرداد ماه گذشته در گزارشی به اعضای خود اعلام کرده بود که ایران فرایند نصب سه آبشار از سانتریفیوژهای IR-6 در کارخانه غنی‌سازی سوخت نطنز را به اتمام رسانده است.

این تحول جدید در حالی روی می‌دهد که مذاکرات میان ایران و طرف‌های غربی درباره موضوع هسته‌ای ایران در جریان است.

ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران چهارشنبه هفته گذشته (دوم شهریور) از دریافت پاسخ دولت آمریکا به ‌نظرات جمهوری اسلامی ایران برای حل و فصل موضوعات باقی‌مانده در مذاکرات رفع تحریم، از طریق هماهنگ‌کننده اروپایی گفت‌وگوها خبر داد.

سخنگوی وزارت امور خارجه اعلام کرد : بررسی دقیق نظرات طرف آمریکایی آغاز شده و جمهوری اسلامی ایران پس از تکمیل بررسی‌ها، نظرات خود در این رابطه را به هماهنگ‌کننده اعلام خواهد کرد.

دور جدید مذاکرات رفع تحریم‌های ایران پس از وقفه‌ای پنج‌ ماهه، ۱۳ مردادماه در شهر وین آغاز شد و این مذاکرات دوشنبه ۱۷ مرداد با پرواز هیئت‌های شرکت‌کننده به پایتخت‌ها به پایان رسید.

برگزاری این دور از مذاکرات پس از آن صورت گرفت که «جوزپ بورل»، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در مقاله‌ای در روزنامه فایننشال‌تایمز مدعی شده بود بسته پیشنهادی جدیدی روی میز گذاشته که حاوی راهکارهای به‌روز‌شده‌ای در خصوص رفع تحریم‌ها و گام‌های هسته‌ای ایران است.

بعد از اتمام دور جدید مذاکرات، مقام‌های آمریکا و اتحادیه اروپا مدعی شدند که یک «متن نهایی» به همه طرف‌ها ارائه شده که قابل تغییر نخواهد بود و بایستی یا پذیرفته شود و یا شکست مذاکرات اعلام شود. این ادعا از سوی یک مقام وزارت خارجه ایران رد و اعلام شد: «با توجه به ادامه بحث‌ها درباره چند موضوع مهم باقی‌مانده، هنوز در مرحله‌ای قرار نداریم که از نهایی شدن متن توافق در وین سخن بگوییم».

جمهوری اسلامی ایران راستی‌آزمایی رفع تحریم‌ها، اخذ تضمین در خصوص ماندگاری برجام و رفع ادعاهای پادمانی آژانس اتمی را اصلی‌ترین مطالبه خود در مذاکرات رفع تحریم‌ها قرار داده و تأکید کرده که تنها بازگشت به قرارداد دوجانبه‌ای که در ازای برخی محدودیت‌ها نفع ملموس اقتصادی برای ملت ایران به همراه داشته باشد را منطقی می‌داند و آن را می‌پذیرد.

;
دیدگاه خود را ارسال کنید

دیدگاه