بازار طلای ایران در وضعیت انتظار و احتیاط

یک کارشناس بازار طلا و ارز با اشاره به اینکه بازار طلا در وضعیت انتظار و احتیاط قرار دارد، گفت: بازار طلا در حال حاضر در یک تعادل شکننده است و تا زمان مشخص شدن وضعیت سیاسی و اقتصادی، بازار خبری از حرکت‌های بزرگ و پرشتاب نخواهد داشت.

علی عقیلی در گفت‌وگو با ایسنا در خصوص افت اونس جهانی طلا در روز گذشته، اظهار کرد: بازار داخلی طلا و ارز در آغاز هفته کاری خود، تحت تأثیر متغیرهای متضاد داخلی و بین‌المللی، در وضعیتی از تردید و احتیاطِ حداکثری قرار گرفته است. در حالی که از ابتدای هفته، نوسانات نرخ دلار محرک افزایش قیمت‌ها در بازار داخلی بوده، اما برخلاف انتظارات برخی فعالان بازار، این افزایش قیمت با شتاب همراه نبوده و بازار را در یک فضای بلاتکلیف میان روند نزولی و صعودی پرقدرت قرار داده است.

وی افزود: مشاهدات میدانی نشان می‌دهد که جریان تقاضا در بازار همچنان فعال است؛ به طوری که هر اصلاح قیمتی با واکنش خریداران و حرکت به سمت سطوح مقاومتی همراه بوده که موید رابطه مستقیم و سنتی عرضه و تقاضا است. با این حال، معامله‌گران در شرایط پرریسک فعلی، دچار احتیاط مضاعفی هستند و از ورود هیجانی به بازار طلا اجتناب می‌کنند. دلیل اصلی این رفتار، رشد تدریجی و کنترل‌شده قیمت‌هاست که برخلاف دوره‌های صعودی گذشته، خبری از جهش‌های شارپ و پرشتاب در آن نیست. این رویکرد، منجر به کاهش حجم معاملات نسبت به ادوار مشابه شده و نشان می‌دهد بخش بزرگی از سرمایه‌گذاران تا زمان مشخص شدن وضعیت متغیرهای اثرگذار، از انجام معاملات سنگین خودداری می‌کنند.

این کارشناس حوزه طلا و ارز با بیان اینکه در حال حاضر، بازار در یک وضعیت تعادلی شکننده قرار دارد که با کوچکترین تغییر در متغیرهای بنیادی، مستعد برهم خوردن است، تصریح کرد: یک دوگانگی میان معامله‌گران شکل گرفته که مانع از شکل‌گیری یک موج صعودی قدرتمند می‌شود که گروه اول خوش‌بین به رشد، طلا را امن‌ترین دارایی برای حفظ ارزش سرمایه در شرایط تنش‌های ژئوپولیتیک و نااطمینانی‌های اقتصادی می‌دانند و اصلاح‌های قیمتی را فرصتی طلایی برای خرید تلقی می‌کنند و گروه دوم محتاط و بیم‌ناک که معتقدند هر جنگی در نهایت به مسیر مذاکره و صلح ختم می‌شود. این دسته از معامله‌گران نگرانند که با کوچکترین اخبار مثبت سیاسی، خروج هیجانی سرمایه‌گذاران و تغییر فضای روانی، منجر به افت ناگهانی قیمت‌ها شود؛ اتفاقی که با ترکیب شدن با روند نزولی اونس جهانی، می‌تواند زیان‌های سنگینی را به همراه داشته باشد.

عقیلی با تاکید بر اینکه در حال حاضر دلار همچنان فرمانده اصلی بازار طلا محسوب می‌شود، گفت: به طوری که اگر نرخ دلار از مرز ۱۸۰ هزار تومان عبور کند و تهدیدهای بیرونی در خصوص فشارهای اقتصادی عملیاتی شود، بازار طلا قطعا مسیر صعودی را در پیش خواهد گرفت. در سوی دیگر، اونس جهانی در نقش یک وزنه سنگین، مانع از رشد یکپارچه قیمت در داخل شده است. افت ۱.۵ درصدی اونس جهانی در روز دوشنبه که ناشی از عرضه‌های سنگین برخی کشورها از جمله ترکیه با فروش ۸۲ تن طلا برای مهار تورم و تأمین کسری بودجه است، نشان می‌دهد که فشار فروش در بازارهای جهانی در حال خنثی‌سازی بخشی از اثرات رشد دلار در داخل کشور است. در نهایت، بازار طلا و ارز کشور اکنون در ایستگاه انتظار ایستاده است؛ وضعیتی که در آن دو نیروی متضاد ترس از تغییر فضای سیاسی و تقاضای حفظ ارزش سرمایه، مانع از شکل‌گیری روند حرکتی مشخص و پرشتاب شده است.

این کارشناس حوزه طلا در ادامه با تبیین نقش نرخ بهره در اقتصاد جهانی گفت: نباید فراموش کرد که قیمت طلا در داخل کشور، متأثر از اونس جهانی است. تداوم نرخ‌های بهره بالا توسط فدرال رزرو، سیگنالی منفی برای طلای جهانی محسوب می‌شود. وقتی سود اوراق قرضه آمریکا افزایش می‌یابد، برای سرمایه‌گذاران جذاب‌تر است که دارایی‌های خود را به اوراق قرضه با سود تضمین‌شده تبدیل کنند تا طلا که سودآوری نقدی ندارد. این فرآیند باعث فشار فروش بر طلا و خروج سرمایه‌ها به سمت دلار و اوراق قرضه می‌شود.

;
دیدگاه خود را ارسال کنید

دیدگاه