به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از شرق، از همین روست که رابطه با همسایگان برای هر کشوری در اولویت است که اگر اولویت نداشته باشد، تجربه جنگ و درگیری و تعدی به خاک، حتمی است. در بین همسایگان متعدد و متنوع ایران، هر یک وضعیت و شرایطی را تجربه میکند و هرکدام از نوعی ساختار سیاسی بهرهمند هستند. برخی در آشوبهای منطقه خاورمیانه منتفع میشوند و برخی با آتش جهنم جنگ و درگیری میسوزند. اما هرگونه و هر شکل که باشند، قابل حذف و تغییر نیستند و این جبر جغرافیایی است که برای بسیاری کشورها، وضعیت را سخت و برای برخی وضعیت را بهتر میکند. همسایگان جنوبی ایران و همان کشورهای معروف حاشیه خلیج فارس، روابط ویژه خود را دارند، اغلب آنها با کشورهای اروپایی و آمریکا روابط حسنهای دارند و اغلب آنها علاقه فراوانی به خرید سلاح دارند. هنوز تابع سیستم پادشاهی و موروثی هستند و هرازگاهی امیری یا ولیعهدی گم میشود و گاهی ولیعهدی آنچنان قدرت میگیرد که بهسرعت میتواند پلههای شاهی را درنوردد و تا رسیدنش به صندلی پدر، تنها وقوع اتفاقی در نیمهشب فاصله هست. حالا ایران در پهنه جغرافیایی خود با چالشی مواجه است و آن هم همسایگان جنوب خلیج فارس است که سالهاست ادعاها و اتهاماتی علیه ایران مطرح میکنند. در مقابل ایران به همه اتهامات این همسایگان با لحنی عمدتا تند پاسخ میدهد و در موضعی کلی از طرحهایی رونمایی میکند که خواستار همکاری و همراهی با کشورهای منطقه است. از طرح صلح هرمز تا مجمع گفتوگوهای منطقهای که اگرچه طرحهای خوبی بودهاند اما فعالیت و اقدامات دیپلماتیک در معرفی آن، لابیگری برای جذب شرکا در طرحها و ارائه یک برنامه عملیاتی برای اجرای طرحهای ایدئال منطقه نقاط ضعف آن بودهاند. اما با این وضعیت لابیهای گسترده عربستان و دیگر برادران کوچک منطقهای موجب شد تا حتی برخی کشورهای اروپایی حامی حضور آنها در مذاکرات ایران و کشورهای 1+5 باشند. اگرچه این ماجرا میتواند ابعاد پیچیدهتری هم پیدا کند. در روزهایی که واشنگتن در تب و تاب مراسم تحلیف ریاستجمهوری دموکرات خود بود، با علیرضا عنایتی دستیار وزیر امور خارجه در حوزه کشورهای خلیج فارس در مورد چالشها و سطح رابطه با این همسایگان به صحبت پرداختیم. این گفتوگوی نسبتا مفصل میتواند حفرههای خالی زیادی که در رابطه ایران و کشورهای خلیج فارس وجود دارد را به خوبی نشان دهد.
از جلسه اخیر سازمان ملل در آخرین روز سال 2020 شروع کنیم. آمریکا پیشنهاد داد کمیته تحریمها را درباره ایران احیا کرده و برایش بودجه تخصیص دهند. 110 عضو از کشورهای مختلف، با این طرح مخالف بودند؛ اما از بین همسایگان عرب ایران دو کشور موافق احیای کمیته تحریم بودند و کشورهای عراق، عمان، قطر، کویت و امارات رأی ممتنع دادند. چرا این کشورها که در حوزه مأموریت شما در وزارت امور خارجه تعریف میشوند، موافق احیای دوباره کمیته تحریم ایران بودند؟
خیلی ممنون از فرصتی که برای این گفتوگو فراهم کردید. بله، 110 کشور علیه قطعنامه و 10 کشور به نفع قطعنامه رأی دادند. 34 کشور هم رأی ممتنع دادند. درواقع تعداد 110 رأی مخالف نشان داد جامعه جهانی با اقدام آمریکا موافق نیست و فهم درستی در رویارویی با اقدام آمریکا که در سالهای اخیر به هر شکلی در جهت اعمال و افزایش تحریم بوده، دارد. این مخالفتی نبود که فقط با وتوی یکی، دو کشور از دستور کار خارج شود بلکه مخالفت بیش از صد کشور بود که نشان داد اقدام آمریکاییها در این مسیر کاملا اشتباه است و ما از این فهم جامعه جهانی نسبت به اقدامات ظالمانه آمریکا استقبال میکنیم.